Verstandskiezen, wat doen ze daar achterin je mond?
Geplaatst op
Je merkt het misschien tijdens het poetsen of kauwen, ineens voel je iets veranderen achterin je mond. Grote kans dat je verstandskiezen zich beginnen te roeren. Deze kiezen, die vaak pas tussen je 17e en 25e doorkomen, zorgen bij veel mensen voor vragen en soms ook klachten. Maar wat moet je ermee doen? Laten zitten of laten trekken?
Waarom je verstandskiezen krijgt
Verstandskiezen zijn een overblijfsel uit de oertijd. Vroeger hadden mensen bredere kaken en gebruikten ze hun kiezen om stevig plantaardig voedsel te malen. Tegenwoordig zijn onze kaken kleiner en hebben we die extra kiezen vaak niet meer nodig. Daardoor is er soms te weinig ruimte en groeien verstandskiezen scheef of blijven ze deels onder het tandvlees zitten. Dat kan voor problemen zorgen.
Wanneer geven verstandskiezen klachten?
Niet iedereen heeft last van zijn verstandskiezen. Sommige mensen merken er nauwelijks iets van. Maar als ze scheef groeien, kunnen ze gaan drukken op andere tanden of ontstekingen veroorzaken. Ook tandvleesproblemen en zelfs hoofdpijn kunnen het gevolg zijn. Signalen waar je op moet letten zijn pijn, zwelling, een vieze smaak of moeite met openen van je mond. Heb je een van deze klachten, dan is het slim om even bij je tandarts langs te gaan.
Verstandskiezen laten verwijderen: eng of juist verstandig?
Het laten trekken van verstandskiezen klinkt voor veel mensen spannend, maar in de praktijk valt het vaak mee. De behandeling gebeurt meestal onder lokale verdoving en duurt meestal niet langer dan een half uur. Daarna kun je wat last hebben van zwelling of napijn, maar met een paar dagen rust en wat pijnstilling herstel je meestal snel.
Of jouw verstandskiezen eruit moeten, hangt af van jouw situatie. Een goede tandarts kijkt naar hoe de kiezen liggen, of ze klachten geven en wat de kans is op toekomstige problemen. Het is dus altijd maatwerk.
Een voorbeeld van een praktijk waar ze hier veel ervaring mee hebben is ISmile Tandartsenpraktijk, een tandarts in Amsterdam. Daar wordt niet alleen naar je gebit gekeken, maar ook goed geluisterd naar jouw wensen en zorgen. Dat maakt het verschil.
Goed zorgen voor je kiezen, ook als ze nog blijven zitten
Niet alle verstandskiezen hoeven eruit. Als ze netjes doorkomen en geen klachten geven, kun je ze gewoon houden. Wel is het belangrijk om ze goed schoon te houden. Omdat ze zo ver achterin zitten, is poetsen vaak lastiger. Gebruik eventueel een tandenborstel met een kleine kop of een rager om ook daar goed bij te kunnen. Zo voorkom je ontstekingen en gaatjes.
Laat je goed informeren
Verstandskiezen zijn bij iedereen anders. De één merkt er bijna niks van, de ander krijgt er flinke last van. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren. Vraag advies aan je tandarts, laat zo nodig röntgenfoto’s maken en bespreek samen wat voor jou het beste is. Zo neem jij een slimme beslissing over je verstand en je kiezen.